Connect with us

Stiri despre telefoane

Ce am ales? Varf de gama de acum 2 ani sau mid-range 2023

Published

on

Cand vine vorba de a cumpara un telefon mobil nou, multi dintre noi ne confruntam cu o dilema: sa optam pentru un model mid-range actual sau un flagship de acum 1-2 sau 3 ani? Alegerea nu este intotdeauna usoara, asa ca hai sa analizam impreuna care sunt avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni.

Recent, am trecut prin o situatie asemanatoare. Aveam de cheltuit aproximativ 3000 de lei pe un smartphone nou si m-am gandit cateva zile. Ce primesc daca aleg unul cu ceva vechime vs ce-mi ofera unul nou lansat, 2023.

Dar fiind in acest domeniu de peste 10 ani de zile, pot spune ca am stiut ce trebuie sa fac am gandit aceasta mica in felul urmator.

Advertisement

Un fost flagship, imi va oferi performante identice sau chiar mai bune in comparatie cu un smartphone nou, acelasi pret (in jur de 3000 de lei in cazul meu).

Ce am ales? Varf de gama de acum 2 ani sau mid-range 2023

Cand spun performante, ma refer la viteza cu care ruleaza prin aplicatii / procesor. Apoi, tehnologia avanseaza anual, dar nu atat de mult incat sa existe diferente majore intre procesoare sau alte componente.

Sa ne uitam spre exemplu la un Samsung Galaxy S21 Ultra din 2021, am dat pe el 2750 lei. Telefon impecabil sau cum se mai spune pe OLX, 10 din 10. La acelasi pret, puteam cumpara un Poco, Realme, Motorola, etc., toate acestea puternice si ele, dar nu chiar atat de luxoase si titrate.

Advertisement

In plus, Samsung a integrat in acest telefon tot cea avea mai bun in 2021. Camere, display, sunet, procesor, conectivitate + o optimizare excelenta a sistemului de operare.

Ce am ales? Varf de gama de acum 2 ani sau mid-range 2023

Poate un mid-range al anului 2023 sa-mi ofere toate acestea? Intrebare grea, dar tind sa cred ca nu prea! Eu am spus Samsung, dar voi va puteti gandi la orice alt model, ce preferati, conteaza si aspectul sau, dimensiunea ecranului, etc.

Ce avantaje /dezavantaje are un telefon ceva mai vechi, sa spunem 2 ani vechime?

Advertisement
 • Usor demodat la nivel de design, poate ca vei ravni la cele noi si vrei sa ai in buzunar ceva “la moda”.
 • Apoi, acumulatorul nu mai nou, a trecut printr-o serie de cicluri de incarcare-descarcare.
 • Trebuie verificat cu atentie ecranul. Sa nu prezinte semne de burn-in sau diverse pete roz, sunt probleme ale panourilor AMOLED.
 • Producatorii cei mai mari ofera 4 ani de actualizari de software majore, aici nu cred ca este o problema, dar trebuie sa verificati.
 • La fel, trebuie sa aveti grija ca telefonul sa nu fie blocat intr-o anumita retea sau sa fie cumparat la abonament si apoi sa va treziti cu el blocat de operator pentru neplata facturilor, au fost cazuri.
 • Posibil sa pierdeti la revanzare. Peste 2 ani, va avea deja 4 ani vechime si il veti vinde la un pret foarte mic, indiferent de brand.
 • Incarcare mai lenta, mai ales in cazul telefoanelor Samsung
 • Avantaje – probabil va avea componente de o calitate superioara, camere mai performante, sunet mai bun. Actualizari constante si bune, producatorul implementeaza de multe ori functii din prezent pe telefoanele foste flagship.

Ce avantaje /dezavantaje are un telefon mobil mid-range, dar nou, 2023?

 • In primul rand, este un telefon nou. Vei sti ca este lansat recent, are un design modern si poate componente mai actualizate. Dar ca performante generale, nu va fi mai bun.
 • Il vei revinde mai rapid si cu un pret mai bun, nu vei pierde multi bani.
 • Dezavantaj – Nu cred ca va avea camera mai bune, display mai avansat sau sunet superior.

Asa cum vedeti, sunt si avantaje, dar si dezavantaje. Am incercat sa gasesc mai multe puncte negative in cazul unui fost flagship, desi putea sa fac asta si in dreptul unui telefon mobil nou, dar mid-range.

In concluzie, cred ca fiecare decide cum vrea si poate analiza cele ce am scris mai sus, este un bun punct de plecare. Dar daca ar fi sa repet experienta, tot la fel as proceda. Insa, mare atentie la achizitiile second hand!

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra.

Advertisement

Citite des