Acasă Stiri despre telefoane Ce este incarcarea rapida, cum functioneaza si cum ne ajuta pe noi...

Ce este incarcarea rapida, cum functioneaza si cum ne ajuta pe noi ?

9

Tehnologia Quick Charge nu este chiar noua ea fiind prezenta de pe la inceputul anului 2014 cand a fost lansata de Qualcomm. Ce este de retinut inainte de a continua articolul, este ca voi vorbi doar despre Quick Charge chiar daca mai exista si alte tehnologii de incarcare cum ar fi Pump Express Plus de la Mediatek sau Samsung Adaptive Fast Charging si asta deoarece toate sunt aproximativ la fel, cu marja de incarcare de la 70-80% in 30 de minute, si functioneaza pe acelasi principiu.
gsmarena_001
Dupa cum spuneam, tehnologiile aflate la baza “incarcarii rapide” nu difera de la producator la producator decat cu numele deoarece principiul este acelasi: se introduce energie electrica cu un amperaj mai mare decat cel introdus de un incarcator normal, iar voltajul/amperajul mai mare incarca mai rapid celulele individuale din baterie insa pana cand ajunge la saturatie si aici nu ma refer la 100% ci undeva la 70-80%. Ganditi-va la Quick Charging ca la un robinet care umple un vas cu apa (in cazul nostru bateria) daca deschidem robinetul mai tare, va curge mai multa apa in mai putin timp, ei bine cam asa functioneaza si aceasta tehnologie.

vePhQ9ubQXBBHps7EV7z0POfnZ7WaISz2y2QdYupWSjLDiYJ
Dar de ce se incarca rapid pana la 70-80% si dupa mai incet? Pentru ca celulele bateriei se incarca pe rand iar cu cat suntem mai aproape de 100% bateriei ii este mai greu sa gaseasca celule goale pe care sa le incarce si astfel incarcarea va dura ceva mai mult.

Pot folosi Quick Charging pe orice telefon?

Nu chiar! Mereu trebuie sa avem grija ce fel de incarcatoare folosim pentru telefoane deoarece chiar daca au integrat un regulator ce permite trecerea unui anumit voltaj/amperaj, regulatorul nu va face fata unui voltaj mare un timp indelungat, el se va incalzi foarte tare si puteti sa va alegeti cu un telefon ce nu vrea sa se mai incarce, o baterie ce nu mai retine energie sau chiar se poate topi carcasa telefonului, lucru ce sa intamplat de nenumarate ori peste tot in lume cu diferite telefoane sub diferite brand-uri, insa sunt cazuri izolate pana la urma.

Pentru a folosi tehnologia, trebuie sa aveti un telefon compatibil dar si un incarcator compatibil cu incarcarea rapida, detalii despre telefon puteti gasi evident pe internet si veti afla imediat daca suporta sau nu aceasta tehnologie.
Origin-Rock-With-for-Qualcomm-Quick-Charge-2-0-Charger-Mobile-Phone-Plug-Traveling-Wall-AdapterIncarcarea rapida este oarecum doar o strategie de marketing cred eu, telefonul se incarca mai repede cu 60-70-80% dar dupa aia tot va mai dura cam o ora pana la incarcarea completa si ca o concluzie la final de articol, este o tehnologie eficienta daca esti grabit! Spre exemplu, trebuie sa pleci rapid undeva, te trezesti ca nu ai baterie la telefon si il pui la incarcat, evident ca daca ai aceasta tehnologie in juma’ de ora poti pleca linistit cu bateria aproape plina.

Deci da, pentru acest scenariu este potrivita, insa ca incarcarea sa fie 100% nu este o mare diferenta fata de incarcarea normala si asta din cauza acelor 20 sau 30 % ramasi la sfarsit care refuza sa se incarce mai rapid din motive explicate mai sus. Ca sa tragem pana la urma o concluzie, merita fara discutii sa iei in calcul si acest aspect atunci cand esti in cautarea unui telefon nou si asta chiar daca am spus mai devreme ca poate fi si o strategie de marketing!

9 COMENTARII

  1. Descrierea e un pic cam plastica cu gasitul celulelor: de fapt, pentru a incarca o baterie litiu-ion (polimer inseamna doar forma de prezentare) trebuie sa cresti tensiunea interna de la 3V la 4.2V. De obicei aplici doar 4.5-5V (minus stabilizare, rezistenta interna, pierderi etc.), si la inceput e ok sa aplici curent de 1-2A, dar apoi cu un curent de 2A daca diferenta de tensiune e mica aduci o energie suplimentara mica. Totusi esti limitat in a obtine si transfera pe firisoare subtiri mai mult curent de la alimentator, dar si de celule.
    QuickCharge permite folosirea unei tensiuni mai mari, prin conectarea in serie a mai multor celule (pana la 20V).

  2. Salut! In general ai aricole bune dar poate ca ar fi bine ori sa te informezi foarte bine ori sa te abti de la a scrie articole care includ electronica pura. Citez “Mereu trebuie sa avem grija ce fel de incarcatoare folosim pentru telefoane deoarece chiar daca au integrat un regulator ce permite trecerea unui anumit voltaj/amperaj, regulatorul nu va face fata unui voltaj mare un timp indelungat”. Nu are nici o treaba cu voltajul. Acesta este fix 5 volti ( MAXIM 5.25 VOLTI). Incarcarea rapida se refera doar la modificarea curentului cu care e incarcat acumulatorul si aici sunt cateva standarde. Alta aberatie: “Dar de ce se incarca rapid pana la 70-80% si dupa mai incet? Pentru ca celulele bateriei se incarca pe rand iar cu cat suntem mai aproape de 100% bateriei ii este mai greu sa gaseasca celule goale pe care sa le incarce si astfel incarcarea va dura ceva mai mult”. In general acumulatorul de telefon are UN SINGUR ELEMENT. Exista si posibilitatea de a avea 2-3 elementi pusi in paralel ceea ce inseamna ca toti se incarca la acelasi curent. Nu are ce celule goale sa caute si pe unde sa le caute, poate e una ascunsa intr-un colt intunecat al telefonului :)))))

    • Vrei sa-ti arat incarcator ce nu scoate 5V atat cat scrie pe el? 😉 Baterie pe care scrie 4000 mAh dar are 2000? Incarcator pe care scrie 3A dar ofera 1A? Am scule speciale din China cu care ma joc pentru a afla acest lucru. Cu celulele, e discutabil…Oricum, mersi de comentariu.

  3. Pe scurt despre incarcarea rapida. La inceput , atunci cand acumulatorul este descarcat, curentul absorbit de catre acesta este destul de maricel (sa spunem1000mA) . Cu cat tensiunea pe acumulator creste(acumulatorul se incarca) curentul absorbit de acesta scade. Aproape de finalul incarcarii curentul absorbit de catre acumulator este destul de redus, probabil undeva la 250mA. Introducerea fortata a unui curent de 1000 mA pe finalul incarcarii(dincolo de pragul de 70-80%) ar duce dupa un anumit numar de incarcari la uzura prematura sau chiar deteriorarea bateriei. De asta functia de incarcare rapida este conceputa in doua etape. Incarcare rapida pana la 70-80% si ulterior, incarcarea normala (lenta). Eu nu vorbesc din carti ci din practica. Domeniul meu de activitate cuprinde si incarcarea unor baterii de acumulatori de curent continuu industriali. In fapt nu s-a dovedit daca aceasta incarcare rapida, chiar asa in doua etape nu uzeaza cumva prematur acumulatorul telefonului. Nu exista teste in acest sens, sau cel putin eu nu stiu de ele.

  4. Mai am o “uimire” :testând pe un HuawP20, cu încărca lui, se încarcă mai repede, rămânând rece, în timp ce cu unul ‘clasic’ (care nu știe decât max 7-800 mA), se încing amenințător ambele, un timp mai lung. Taine.. ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here