Acasă Tutoriale telefon

Configurare router Digi ZTE. Viteza mai mare net, de la 2.4G la 5G

24

Configurare router Digi ZTE. Viteza mai mare net, de la 2.5G la 5G

Recent, m-am mutat si a trebuit sa o iau de la capat, inclusiv cu routere, televiziune, internet, etc. Si avand in vedere ca in zona mea exista numai infrastructura de la RDC&RDS, nu am avut de ales.

Si chiar daca as fi avut de ales, tot la Digi as fi ales sa ma abonez. Trebuie sa recunoastem ca au cea mai buna oferta si probabil, cele mai ok internet. Din pacate, fiind un bloc nou si construit tot intr-o zona noua, inca nu este disponibil decat pachetul de baza, atat TV, cat si internet.

Asta nu ar fi o mare problema, internetul (prin fibra optica) are o viteza ok si la pachetul de baza, poti descarca cu peste 20 Mbps. Problema tinea mai mult de reteaua WiFi pe care a trebuit sa o fac in noua locatie.

Cei de la Digi, au venit cu un modem propriu, un ZTE ZXHN F618. Bun sau rau, nu ma pronunt pentru moment. Dar, nu este capabil de WiFi 5GHz, se opreste la banda 2.4GHz.

Automat, vitezele sunt mai mici, cam pe la jumatate. Si avand in vedere ca majoritatea electronicelor actuale (inclusiv telefoanele) cunosc banda 5GHz, era pacat sa nu fac ceva in acest sens.

Am intrat putin in setarile acestui ZTE ZXHN F618, nu prea poti configura multe pe acolo, nici vorba de WiFi 5GHz.

De ce WiFi 5GHz si nu 2.4GHz?

Pentru viteze, acestea sunt chiar duble. Desigur, ma refer la reteaua WiFi. Exista si un dezavantaj, semnalul in 5GHz nu este la fel de puternic ca cel 2.4GHz, dar totusi suficient pentru un apartament.
Am facut si un test in acest sens, iata diferentele dintre reteaua mea WiFi 2.4GHz (prin routerul de la Digi) si apoi, cea 5GHz pe care am facut-o ulterior:

2.4GHz

5GHz

Am spus ca echipamentul oferit de Digi, acel router ZTE ZXHN F618, nu este capabil de WiFi 5G. Am fost nevoit sa-mi cumpar un router care suporta asa ceva si sa-l conectez la cel de la Digi.

Configurare router Digi ZTE

Nu este un router scump, m-am multumit cu unul Tenda AC10 AC 1200, am mai discutat AICI despre el. Operatiunea poate fi executata de oricine, nu trebuie sa ai niciun fel de cunostinte si nici nu este obligatoriu sa accesezi panoul de administrare al routerului.

Deci, pentru a avea WiFi 5GHz, trebuie sa conectezi noul router capabil, la cel oferit de Digi. In acest mod, vei avea in casa nu mai putin de 3 retele WiFi. 1 de tip 5G si 2 de tip 2.4G.

Configurare router Digi ZTE. Viteza mai mare net, de la 2.5G la 5G

De ce 3?

Routerul Digi iti ofera reteaua initiala si apoi, cel nou, inca 2 retele (in ambele standarde). Nu am putut sa opresc reteaua WiFi a routerului de la Digi (nici din panoul de administrare) si oricum, acesta va trebui pastrat conectat la retea. De el se leaga routernul nou, printr-un simplu cablu de retea.

Din portul LAN 1 (Digi), te duci cu cablul de retea in portul WAN al routerului nou.

Teoretic, asta este tot. Nu ai nevoie sa faci cine stie ce setari suplimentare. Poti insa denumi noile retele wireless si sa schimbi parolele, asta o faci in functie de modelul noului router. Daca ai unul mai nou de la Tenda, tot aplicatia aceasta te ajuta.

In cazul in care nu vrei sa folosesti aplicatia pentru telefonul mobil si ai mai multa incredere in PC/Windows, iata ce trebuie sa faci pentru a redenumi reteaua WiFi si a schimba parolele (pt. router Tenda):

Configurare router Digi ZTE. Viteza mai mare net, de la 2.5G la 5G

-Deschide fereastra unui browser si in bara de sus (nu cautare Google), scrie: http://192.168.0.1/ Apoi, introduci parola ceruta (de regula este admin (o poti schimba si pe aceasta)

-Ti se va deschide o noua fereastra, ceva de genul celei de mai jos.  In partea stanga, cauti si accesezi WiFi Settings:

-Mai departe, iti va aprea o pagina in care va trebui sa apesi pe WiFi Name&Password:

-De aici iti alegi denumirea retelelor si parolele. Apoi, apesi pe Save:

REVEDEȚI PREZENTAREA
general
Scriu cu placere pe acest site. Telefonul meu de zi cu zi, este un OnePlus 7 PRO. Lectura placuta! Pentru contact, foloseste adresa admin@androidro.ro
configurare-router-digi-zte-viteza-mai-mare-net-2-5gConfigurare router Digi ZTE. Viteza mai mare net, de la 2.5G la 5G Recent, m-am mutat si a trebuit sa o iau de la capat, inclusiv cu routere, televiziune, internet, etc. Si avand in vedere ca in zona mea exista numai infrastructura de la RDC&RDS,...