Acasă Tutoriale telefon 2020 Configurare router Digi ZTE. Viteza mai mare net, de la 2.4G la...

Configurare router Digi ZTE. Viteza mai mare net, de la 2.4G la 5G

18

Configurare router Digi ZTE. Viteza mai mare net, de la 2.5G la 5G

Recent, m-am mutat si a trebuit sa o iau de la capat, inclusiv cu routere, televiziune, internet, etc. Si avand in vedere ca in zona mea exista numai infrastructura de la RDC&RDS, nu am avut de ales.

Si chiar daca as fi avut de ales, tot la Digi as fi ales sa ma abonez. Trebuie sa recunoastem ca au cea mai buna oferta si probabil, cele mai ok internet. Din pacate, fiind un bloc nou si construit tot intr-o zona noua, inca nu este disponibil decat pachetul de baza, atat TV, cat si internet.

Asta nu ar fi o mare problema, internetul (prin fibra optica) are o viteza ok si la pachetul de baza, poti descarca cu peste 20 Mbps. Problema tinea mai mult de reteaua WiFi pe care a trebuit sa o fac in noua locatie.

Cei de la Digi, au venit cu un modem propriu, un ZTE ZXHN F618. Bun sau rau, nu ma pronunt pentru moment. Dar, nu este capabil de WiFi 5GHz, se opreste la banda 2.4GHz.

Automat, vitezele sunt mai mici, cam pe la jumatate. Si avand in vedere ca majoritatea electronicelor actuale (inclusiv telefoanele) cunosc banda 5GHz, era pacat sa nu fac ceva in acest sens.

Am intrat putin in setarile acestui ZTE ZXHN F618, nu prea poti configura multe pe acolo, nici vorba de WiFi 5GHz.

De ce WiFi 5GHz si nu 2.4GHz?

Pentru viteze, acestea sunt chiar duble. Desigur, ma refer la reteaua WiFi. Exista si un dezavantaj, semnalul in 5GHz nu este la fel de puternic ca cel 2.4GHz, dar totusi suficient pentru un apartament.Am facut si un test in acest sens, iata diferentele dintre reteaua mea WiFi 2.4GHz (prin routerul de la Digi) si apoi, cea 5GHz pe care am facut-o ulterior:

2.4GHz

5GHz

Am spus ca echipamentul oferit de Digi, acel router ZTE ZXHN F618, nu este capabil de WiFi 5G. Am fost nevoit sa-mi cumpar un router care suporta asa ceva si sa-l conectez la cel de la Digi.

Nu este un router scump, m-am multumit cu unul Tenda AC10 AC 1200, am mai discutat AICI despre el. Operatiunea poate fi executata de oricine, nu trebuie sa ai niciun fel de cunostinte si nici nu este obligatoriu sa accesezi panoul de administrare al routerului.

Deci, pentru a avea WiFi 5GHz, trebuie sa conectezi noul router capabil, la cel oferit de Digi. In acest mod, vei avea in casa nu mai putin de 3 retele WiFi. 1 de tip 5G si 2 de tip 2.4G.

Configurare router Digi ZTE. Viteza mai mare net, de la 2.5G la 5G

De ce 3?

Routerul Digi iti ofera reteaua initiala si apoi, cel nou, inca 2 retele (in ambele standarde). Nu am putut sa opresc reteaua WiFi a routerului de la Digi (nici din panoul de administrare) si oricum, acesta va trebui pastrat conectat la retea. De el se leaga routernul nou, printr-un simplu cablu de retea.

Din portul LAN 1 (Digi), te duci cu cablul de retea in portul WAN al routerului nou.

Teoretic, asta este tot. Nu ai nevoie sa faci cine stie ce setari suplimentare. Poti insa denumi noile retele wireless si sa schimbi parolele, asta o faci in functie de modelul noului router. Daca ai unul mai nou de la Tenda, tot aplicatia aceasta te ajuta.
In cazul in care nu vrei sa folosesti aplicatia pentru telefonul mobil si ai mai multa incredere in PC/Windows, iata ce trebuie sa faci pentru a redenumi reteaua WiFi si a schimba parolele (pt. router Tenda):

Configurare router Digi ZTE. Viteza mai mare net, de la 2.5G la 5G

-Deschide fereastra unui browser si in bara de sus (nu cautare Google), scrie: http://192.168.0.1/ Apoi, introduci parola ceruta (de regula este admin (o poti schimba si pe aceasta)

-Ti se va deschide o noua fereastra, ceva de genul celei de mai jos.  In partea stanga, cauti si accesezi WiFi Settings:

-Mai departe, iti va aprea o pagina in care va trebui sa apesi pe WiFi Name&Password:

-De aici iti alegi denumirea retelelor si parolele. Apoi, apesi pe Save:

18 COMENTARII

 1. Ar fi de preferat sa folosești terminologia de Wi-Fi in banda 2.4 sau 5GHz (in niciun caz 2.5G care se poate confunda cu generația GSM cu GPRS sau cu rețelele noi pe cablu Ethernet la 2.5Gbps).
  Creșterea vitezei pe wifi nu se datorează atât schimbării benzii de frecvență (2.4 GHz vs 5), cât a standardului suportat de router: 802.11n (lățime de bandă teoretică de 300 Mbps) la 802.11ac (1200 Mbps)…
  Semnalul 5GHz nu e mai slab, ci pur și simplu nu trece prin pereți la fel de bine. Asta deranjează când vrei sa acoperi o suprafață mare cu pereți, dar ajuta prin faptul ca nu se mai vad atât de puternic toate rețelele din bloc și astfel apar canale libere și se pot folosi chiar și calupuri de 8 canale de 20 MHz.
  “This is accomplished by extending the air-interface concepts embraced by 802.11n: wider RF bandwidth (up to 160 MHz), more MIMO spatial streams (up to eight), downlink multi-user MIMO (up to four clients), and high-density modulation (up to 256-QAM)” (802.11ac@wiki)

   • Se poate dezactiva Wifi de la ZTE din interfața. Din ce știu are opțiunea “Radio”.
    Daca nu se poate și vrei neapărat să dezactiveze Wifi, să rămână în mod router te pot ajuta.

 2. Pentru a opri reteaua wifi a ont-ului digi trebuie sunat la ei pentru al trece in bridge mode apoi setarea user si parola se va face direct in routerul gigabit cu 5ghz

 3. Media convertorul de fibra optica trebuie trecut in mod bridge. Apoi vei putea configura routerul personal cu datele de conectare pppoe pt o conexiune mai buna. Oricum nu recomand niciun router Tenda de pe piata (poti avea f multe prb sau deconectari cu acestea. Sa nu mai vb de partea de securitate)

 4. Bună. Şi eu am primit săptămâna aceasta un zte dar nu-mi place pt că nu se poate opri emisia în aşa fel încăt să transmită semnal televzorului.TPlink-ul meu făcea asta.şi avea şi 5ghz. A-ți zis că se poate seta opțiunea radio.Ce înseamnă opțiunea ,,radio”.?

 5. Buna….apropo de cei de la digi…Si serviciile lor, le am spus cand au venit sa mi monteze fibra optica …ca doresc o alta soluție tehnică si anume semnalul wifi sa nu ramana deschis in permanenta cu semnalul Tv….sa fie opțional ..au venit și au montat un ZTE model ZXHN F618 ..Si constat ca de fapt tot nu pot s a opresc .. semnalul
  Intrebare.. se poate sau nu sa fie oprit s au deschis in vreun fel.. doar la nevoie.!!
  Ce mă sfătuiți ??

 6. Salutare, am incercat sa leg un router Tenda AC 8 la modemul ZTE de la digi, cand intru in setarile routerului Temda ca sa bag user si pass de la PPPoE imi spune ca nu se poate conecta la ISP . ZTE are doua porturi FE si GE, am incercat sa bag cablul in ambele mufe iar la Temda am bagat la WAN …tot nu se conecteaza. gresesc eu undeva ? Multumesc de raspuns

 7. In cazul meu, in mod implicit, GPON-ul oferit gratuit de Digi luna trecuta cand m-am abonat la Fiberlink 1000Gbs a fost setat la 2Ghz, dar se poate alege frecventa de 5GHz din interfata router-ului.
  Asta am si facut, deci nu a fost nevoie sa umpar un router nou ca sa imi cresc viteza Wlan.

 8. Se pot folosi ambele porturi (GE si FE) pt. conectare?
  De ex. la FE – conectez un PC direct si la GE – conectez un router, cu acesta configurand o noua retea.
  Am de la RDS, routerul GPON ONT, MODEL: ZXHN F660 RV1.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here