Connect with us

Tutoriale telefon

Cum functioneaza incarcarea wireless pe telefonul mobil?

Published

on

Cum functioneaza incarcarea wireless pe telefonul mobil? Si contrar numelui, in interiorul incarcatorului wireless vom gasi o multime de fire. Mai exact si mai corect spus, sunt bobine de cupru. Aceleasi bobine se gasesc nu numai in interiorul incarcatorului, ele sunt si sub carcasa telefonului mobil.

Insa, intr-un incarcator wireless, mai gasim si alte componente, nu numai acele bobine din cupru. Pana si incarcarea wireless este de mai multe tipuri, ea a evoluat din momentul in care a fost inventata, la ora actuala sunt mai multe standarde.

Si sa nu credeti ca vreun flagship Samsung sau vreun iPhone au fost primele telefoane care au suportat incarcare wireless! NU. Nokia Lumia 920 suporta incarcare wireless, discutam de un telefon lansat in 2012. LG Nexus 4 cu Android suporta si el aceasta tehnologie, telefon mobil cu Android lansat in 2012.

Advertisement

Este adevarat ca acum, in 2018, pana si telefoanele mai accesibile suporta incarcarea fara fir. Cu putini bani cheltuiti, orice telefon poate fi incarcat wireless.

Cum functioneaza incarcarea wireless pe telefonul mobil?

Probabil ca deja stiti ca este simplu si comod. Nu mai folosim cabluri USB, nu mai stresam portul de incarcare, nu mai avem nevoie de un incarcator conectat la priza. Desigur, standul wireless va fi cel conectat la un charger, insa il putem lasa permanent in priza. Apoi, pus si simplu asezam telefonul peste dispozitiv si gata, telefonul se va incarca.

Incarcatoarele wireless (fara fir) utilizeaza de obicei inducția magnetica. Curentul care vine de la priza sau de la adaptor se deplaseaza prin bobina incarcatorului, rezultand astfel un camp magnetic. Campul magnetic creeaza un curent in bobina din interiorul telefonului așezat pe incarcatorul fara fir. Aceasta energie magnetica este convertita in energie electrica si astfel, acumulatorul se incarca.

Advertisement

Standardul Qi a fost initial limitat la inducția magnetica, asta inseamna ca telefonul trebuia sa fie asezat peste standul de incarcare. Mai nou, suporta și rezonanța magnetica. Asta inseamna ca telefonul se poate incarca chiar daca nu exista un contact cu standul de incarcare, intre cele doua dispozitive poate fi un spatiu de pana la 45 mm. In acest mod, puteti aseza standul sub masa si nu va mai fi la vedere!

Standardul Qi este deținut de consortiul Wireless Power, mai exista insa si PMA (Power Matters Alliance Powermat), standard care foloseste tot inducția magnetica. Insa, cele doua sunt incompatibile. Spre exemplu, un telefon Apple iPhone nu poate fi incarcat cu un charger wireless PMA.

Receptorul din interiorul telefonului:

Advertisement

Telefoanele mai noi fabricate de catre Samsung cum ar fi S7, S8, Note 8 sau Note 9, pot fi incarcate cu ambele standarde. Atunci cand va cumparati un telefon Android cu incarcare wireless dar care nu vine la pachet cu un charger dedicat, este bine sa va informati inainte de a achizitiona unul. De regula nu sunt probleme, trebuie sa fie un incarcator Qi.

Este incarcarea wireless mai lenta?

Depinde foarte mult de incarcatorul folosit, mai putin de telefon. In acest articol chiar am facut un test, insa am folosit un charger wireless chinezesc, unul accesibil. In cazul in care vom folosi un stand wireless mai de calitate, diferentele dintre incarcarea standard si cea wireless vor fi insesizabile.

Advertisement

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citite des