Acasă Stiri Android Si Noutati De ce nu a functionat Ro-alert in cazul cutremurului din 28.10.2018?

De ce nu a functionat Ro-alert in cazul cutremurului din 28.10.2018?

18
nofollow

Ro-alert a fost lansat in data de 15.09.2018 si acesta  difuzarea de mesaje de tip Cell Broadcast pentru avertizarea și alarmarea populației în situații de urgență, conform prevederilor legale.

Am discutat in acest articol despre ce inseamna Ro-alert, despre cum se configureaza telefoanele si despre aplicatiile conexe. Mai stim ca in urma cu cateva saptamani, aproape toti am primit mesaje pe telefoanele noastre si aceste mesaje faceau parte dintr-o campa nie de testare a sistemului.

Intrebarea este: trebuia sa primim avertizare cu cateva secunde inainte ca unda seismica sa ajunga in orasul nostru?

Avand in vedere toata tevatura care s-a format ca urmare a cutremurului din date de 28 octombrie 2018 si a faptului ca recent fusese anuntat acest sistem Ro-alert, se pare ca multi nu au inteles cum functioneaza si de ce nu au primit mesaj de informare cu cateva secunde inaintea producerii cutremurului. Iata de fapt care este si explicatia conform lui Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţa.

Inainte de a intelege de ce nu am primit pe telefon mesaj inaintea cutremurului de 5.8 din data de 28 octombrie 2018, haideti sa vedem cateva mesaje pe care le-am gasit pe pagina de Facebook a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

 • “Ne-ați omorât pana acum o luna cu sms-uri de alertă. Acum de ce nu a funcționat sistemul unic de alertă?”
 • “V-ați trezit adormiților? Foarte silențios RO-Alert, atât de bine a funcționat încât nu avem mesaje. Să mă … pe voi și pe Arafat. Este timpul să îmi ….. în România și să plec.”
 • “SA VA FIE RUSINE !!!!! Ati anunțat cu fast aplicația Ro -Alert, zile întregi ati răscolit orasul cu 3 masini de pompieri si 3 de Smurd. …Si asta pentru ce ? Ca prima voastră reactie a fost la cel putin 20 min după cutremur. Somn usor in continuare !”
 • “De ce nu functioneaza sistemul de alertare! Care este stadiul sistemului si pe ce modele functioneaza acum? Multumesc”

Personal, cred ca mesajele de mai sus trebuie ignorate si ca este ok ca populatia sa nu primeasca mesaje de avertizare inainte. Daca acest sistem va fi capabil sa emita avertizari cu 30 sec. inainte sau chiar un minut, atunci da, este ok sa fim avertizati inainte.

aplicatie pentru android si windows care ne avertizeaza in caz de cutremur! cutremurului din 28.10.2018

In conditiile actuale, ganditi-va ce se poate intampla daca telefonul incepe sa “tipe” cu cateva secunde inainte si mai ales daca se intampla asta intr-o ora tarzie din noapte, asa cum a fost in data de 28.10.2018. Nu cred ca ai timp de reactie suficient si se va produce mai multa panica decat in cazul in care nu am primi acest mesaj. Multi nu au educatia necesara si nu cred ca stiu ce trebuie sa faca in caz de seism major.

Probabil ca multi ar incerca sa iasa din apartamente, sa sara pe balcon (fara exagerare) sau alte actiuni nerecomandate. Cati dintre noi ne-am duce direct sa oprim teava de gaze si apoi ne-am ascunde sub birou sau departe de obiectele de mobilier?

Este clar ca nici autoritatile nu sunt pregatite in proportie de 100%, site-ul alerta.infp.ro era complet picat aseara datorita numarului mare de accesari. Captura de mai sus am facut-o la aproximativ 3 minute de la producerea cutremurului si cu greu am reusit sa intru pe acel site. Este numai un exemplu, cert este ca pentru moment, este ok sa nu primim avertizari pe telefoane inainte de producerea unui cutremur, mai ales daca acest mesaj ar veni cu numai cateva secunde inainte.

Multi au spus ca nu are rost sa primim mesajele nici dupa, la ce bun? Chiar Raed Arafat a explicat ca mesajele de dupa sunt utile, atunci vom primi informatii legate de punctele de prim ajutor, regiunile afectate, unde sa ne ducem si unde sa nu ne ducem, etc. Sa speram ca in urmatorii 100 de ani nu vom primi niciun mesaj real de la Ro-alert si cei ce au injurat Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, au facut-o degeaba.

18 COMENTARII

 1. Am citit ce ai scris și ai dreptate.
  Populația trebui sa fie pregătită pt situațiile de acest gen de IGSU
  La școală copii ar trebui sa fie educați și învățați ce sa facă, Cum se face si în alte țări
  Mulțumesc

 2. Daca te anunta cu 10 sec inainte de cutremur, nu reuseste decit sa provoace panica. Pina te trezesti ca lumea, pac cutremurul. Dar daca se face o statistica paralela cutremur vs sistemul sanitar romanesc, mai mult ar trebui sa ne fie frica de accidentul vascular cerebral, de infarctul miocardic, pentru ca aceste boli au generat mai multe victime decit cutremurul. Mai util ar fi sa ne anunte ca sistemul sanitar este unul normal, adica condus, sau ca RO a devenit o tara normala. Dar pina atunci disable msg & good sleep.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here