Acasă Stiri Android Si Noutati Sistemul Roalert a fost lansat, cum trebuie setat telefonul pentru alerte

Sistemul Roalert a fost lansat, cum trebuie setat telefonul pentru alerte

13

Roalert a fost lansat astazi, 15.09.2018, acesta permite difuzarea de mesaje de tip Cell Broadcast pentru avertizarea și alarmarea populației în situații de urgență, conform prevederilor legale.

Intr-o conferinta de presa,seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), Raed Arafat a declarat ca acest sistem este activ incepand cu ora 09.00 si va fi folosit doar pentru situatiile extrem de grave.

Astazi facem inca un pas cu sistemul ro-alert, in sensul in care lansam website-ul de informare pentru sistemul ro-alert, pagina este accesibila populatiei, oamenii vor gasi toate informatiile, inclusiv cum sa isi configureze telefoanele“, Raed Arafat.

Intre 17 si 27 septembrie va avea loc testarea nationala a sistemului, pana in acest moment au fost facute teste numai in Bucuresti. Dupa aceasta perioada, sistemul de avertizare a populatiei va fi considerat operational.

Roalert

Atentie, este vorba despre doua aspecte diferite!

1 – Portalul (website) de informare Roalert.ro 

2- Mesajele de tip Cell Broadcast ce vor fi primite pe telefonul mobil situațiile de urgența.

3- Operatorii VODAFONE, ORANGE, TELEKOM și RCS&RDS sunt responsabili pentru asigurarea condițiilor tehnice necesare  Sistemului RO-ALERT cu infrastructurile rețelelor proprii.

Ce inseamna situatii de urgenta si ce date primim pe telefon?

 • fenomene meteo extrem de grave, inundații amenințătoare, atacuri teroriste sau diverse situații ce amenința in mod grav comunitațile.
 • In eventualitatea producerii unui cutremur, nu se vor trimite mesaje inainte (!), ci ulterior.

Cateva date importante legate de Roalert:

 • Mesajele Roalert pot fi recepționate pe întreg teritoriul Romaniei insa numai acolo unde exista conectivitate GSM 2G/3G sau 4G.
 • Nu depinde de instalarea unor aplicatii special.e, utilizatorul nu trebuie sa descarce sau sa instaleze nimic.
 • Nu se percep costuri sau alte taxe pentru recepționarea mesajelor din sistemul Ro-alert.
 • Functioneaza atat pentru cei ce au cartele de tip prepay, cat si pentru cei cu abonamente.
 • Pentru informari meteorologice, exista deja in Google Play (pentru Android) aplicatia oficiala DSU.
 • Alertele nu se vor primi atunci cand telefonul este inchis sau nu este in aria de acoperire a semnalului GSM.
 • Atunci cand telefonul este inchis dar utilizatorul se afla intr-o zona pentru care exista o avertizare, mesajul va fi primit numai in momentul in care telefonul este pornit si numai daca alerta mai este activa.

Nu este nevoie ca utilizatorul sa aiba un smartphone pentru a recepționa mesajele de tip Ra-alert, sistemul functioneaza si pe telefoanele clasice.

Atentie! Majoritatea telefoanelor mobile nu au acest serviciu activat de catre producator. Pe site-ul oficial ro-alert.ro, exista o serie de informatii utile. In functie de modelul telefonului si de operatorul de telefonie mobile, este necesara efactuarea unor setari. 

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), Raed Arafat, recomanda ca acest sistem sa fie activ si utilizatorul sa nu-l dezactiveze ulterior, “pentru ca isi pune viata in pericol”.

Ro-alert

Iata cum sa-ti configurezi telefonul, in functie de operatorul de telefonie si de modelul aparatului:

Configurare telefoane mobile in reteaua Digi
Configurare telefoane mobile in reteaua Telekom
Configurare telefoane mobile in reteaua Vodafone
Configurare telefoane mobile in reteaua Orange
Configurare telefoane mobile ce ruleaza iOS

Acum, tot ce ne ramane de facut este sa ne rugam sa nu avem nevoie de Ro-alert si nu in ultimul caz, sa functioneze asa cum trebuie. Traim in Romania pana la urma!

13 COMENTARII

 1. In concluzie, nu conteaza ce mobil ai, important e sa ai activat serviciul cell broadcast si sa-ti activezi canalele specifice operatorului. Serviciile astea nu sunt activate automat, trebuie configurate pe fiecare telefon in parte.

 2. Eu zic sa mai lucrati la sistemul asta de alertare. Am primit astazi si, pe langa faptul ca alerta nu pare a se opri pana nu pui mana pe telefon, dispozitivul s-a incins foarte tare. Inteleg ca imi pun viata in pericolu, dar nu as vrea sa imi stricati telefonul la fiecare dezastru sau situatie de urgenta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here