Connect with us

Stiri despre telefoane

Ce inseamna camera ToF 3D (time of flight) de pe telefoane?

Published

on

Ce inseamna camera ToF 3D (time of flight)? O astfel de denumire, apare din ce in ce mai des pe lista dotarilor tehnice. In special, telefoanele flagship se bucura de un astfel de senzor si la ora actuala, camera ToF 3D, poate fi intalnita pe Samsung Note 10, Honor View 20, Huawei P30 PRO, Nokia 9, LG G8, etc.

Dar nu este ceva nou, adica aceasta tehnologie nu a aparut recent si nici nu a fost integrata prima data pe un telefon mobil. Inca de prin anii 70 se discuta despre time-of-flight camera (ToF camera). Sistemele acopera distanțe de cațiva centimetri pana la cațiva kilometri si nu se aplica neaparat numai telefoanelor mobile.

Spre exemplu, Lenovo Phab2 Pro se lauda cu ceva asemanator, inca din anul 2016.

Advertisement
Ce inseamna camera ToF 3D (time of flight) de pe telefoane?

Ce inseamna camera ToF 3D

O camera ToF 3D se bazeaza pe lumina infrarosie pentru a determina distantele. Senzorul emite un semnal luminos (invizibil ochiului uman), acesta “lovește” subiectul și revine la senzor. Timpul necesar pentru a parcurge aceasta distanta este masurat și ofera funcții de mapare în profunzime, creeaza inclusiv o harta 3D detaliata.

Ce inseamna camera ToF 3D (time of flight) de pe telefoane?

Daca vreti sa intelegem mai bine, putem oarecum compara aceasta tehnologie cu modul in care liliecii se orienteaza prin pesteri, in intuneric complet. Aceste animale, emit ultrasunetele, in orice direcția pe care vor sa o scaneze.

Ce inseamna camera ToF 3D (time of flight) de pe telefoane?

Vliegende franjestaart; Flying natterer’s bat

Ce inseamna camera ToF 3D (time of flight)

Daca in apropierea lor exista anumite obstacole, sunetele emise se intorc la liliac sub forma de ecouri. In acest mod, liliacul calculeaza direcția, distanța și determina natura obiectelor din jurul sau. Deci, facand abstractie de la anumite detalii, putem spune ca este o tehnologie imprumutata din natura.

Ce inseamna camera ToF 3D (time of flight) de pe telefoane?

Acest lucru ofera un avantaj uriaș fața de alte tehnologii, deoarece poate masura cu exactitate distanțele intr-o scena completa cu un singur impuls de lumina infrarosie.

Advertisement

Tehnologia este relativ ieftina si usor de implementat. Senzorii pot ajunge pana la 160fps si cu ajutorul unor algoritmi potriviti, pot fi folositi inclusiv pentru estomparea fundalului in timpul capturarii clipurilor video, pentru a masura distantele pana la anumite obiecte, sau pentru detectarea acestora, ajuta inclusiv la imagistica 3D și la imbunatatirea experiențelor AR (realitatea augmentata).

Citeste si: Ce inseamna camera foto periscop?

sursa foto, via

Advertisement

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra.

Advertisement
2 Comments

2 Comments

  1. Anonim

    august 13, 2019 at 08:42

    Doar marketing, nu vad cu ce e mai bun decat laser-focus. Cuvinte tehnice pompoase ca sa ia ochii persoanelor naive.

  2. Alin

    august 14, 2019 at 09:13

    Tehnologia radar a fost adaptata tot de la lilieci.Asta cu tof a devenit relativ ieftina si probabil ca o sa apara pe mai multe dispozitive

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citite des