Acasă Tutoriale telefon Memorie RAM peste tot! Dar ce inseamna RAM la un telefon?

Memorie RAM peste tot! Dar ce inseamna RAM la un telefon?

7

Memorie RAM peste tot! Dar ce inseamna RAM la un telefon? Am sa incerc sa va explic “babeste”, adica pe intelesul tuturor, exact asa cum o fac in fiecare articol publicat pe androidro.ro.

Observam ca este acum o “bataie” pe aceasta memorie RAM, majoritatea producatorilor incearca sa doteze modelele proprii cu cat mai multa memorie de acest gen. Cateodata mai si exagereaza, exact asa cum am scris si in acest articol, intrebam acolo daca avem nevoie in 2017 de telefoane cu 8GB RAM.

RAM, adica random access memory in limba engleza si tradus in limba romana, ar insemna memorie cu acces aleator.

Se numeste asa deoarece poate fi citita si scrisa in orice moment fara a fi nevoie sa asteptam dupa alte procese, aceasta se afla pe circuite integrate, fara parti in miscare. Astfel, se accelereaza considerabil cautarea de informații si spre deosebire de ROM (mediul de stocare), locația fizica în care sunt depozitate datele poate fi scrisa, accesata cu ușurinta si rapiditate. Cu cat acest spatiu este mai mare, cu atat mai bine. Cu alte cuvinte, cu cat un telefon are RAM mai mult, cu atat mai bine.

Memoria ROM (stocarea) inseamna read only memory.

Revenim insa la intrebarea avem nevoie de telefoane cu 8 GB RAM in conditiile in care cu cat mai mult RAM cu atat mai bine? Este cu dus si intors, momentan, 4GB RAM pe un telefon bine pus la punct este suficient, intotdeauna va exista memorie RAM libera si la dispozitia sistemului de operare.

Cum arata memoria asta RAM? Unde este ea fizic amplasata intr-un telefon? Fix ca la PC, placute separate ce por fi schimbate?

-Memoria RAM, impreuna cu procesorul, sunt cuprinse într-un singur modul, acesta este lipit direct pe placa de baza. Da, depinde si cum este lipit, cat de bine si ce solutii sunt folosite pentru asta! De ce credeti ca un Snapdragon este intotdeauna mai scump fata de un MediaTEK?

Poti schimba memoria RAM pe un telefon? Poti pune mai multa? – NU, valabil pentru ambele intrebari!

In imaginea de mai jos, vedem incercuit cu rosu procesorul, acesta vine la pachet cu memoria RAM. Astfel, acum stim unde anume este localizata, asta se intampla indiferent de telefonul tau mobil cu Android.

memorie ram peste tot! dar ce inseamna ram la un telefon?

Memoria RAM reprezinta si spatiul unde este incarcat (nu stocat!) tot ceea ce trebuie sa ruleze pe un telefon, ne referim la sistemul de operare, aplicațiile in uz și cele care ruleaza in fundal, este si locul unde procesorul primește direct informațiile necesare.

De ce nu or fi pus pe el 4 sau 6 GB RAM daca are un procesor slab cu 4 nuclee? De ce au pus pe procesorul asta cu 8 nuclee numai 2GB RAM si cum este posibil ca acelasi telefon sa aiba mai multe variante, mai multe echipari?

Este simplu de raspuns!

Exista mai multe tipuri de procesoare si mai multe tipuri de memorii RAM cu frecvente diferite. Nu poti pune pe un procesor quad core 4, 6 sau 8 GB RAM deoarece este imposibil in majoritatea cazurilor. Procesoarele suporta de regula o anumita cantitate de RAM.

Da, un anumit procesor poate veni in mai multe configuratii, mai multa sau mai putina memorie RAM. De regula, telefoanele vin cu 1, 2, 4, 6 sau 8 GB RAM. Nu veti vedea 5 sau 7 GB RAM!

Ati observat ca dureaza cateva secunde din momentul in care porniti telefonul si pana in momentul in care el poate fi folosit ? Memoria RAM funcționează numai atunci cand dispozitivul este pornit, asta inseamna ca acest tip de memorie nu poate stoca informații cat timp gadgetul este oprit. Este logic ca un telefon cu 1GB RAM va porni mult mai lent fata de unul cu 4, 6 sau 8GB!

In zilele noastre, cele mai intalnite tipuri de memorie RAM sunt cele LPDDR2, LPDDR3 și LPDDR4, principala diferența este viteza. Memoriile de tip LPDDR intalnite pe telefoanele mobile sunt de mici dimensiuni, nu se incalzesc excesiv si consuma mai putina energie. Cu cat este mai avansata aceasta memorie, cu atat mai bine pentru utilizator.

Nu trebuie sa va reamintesc faptul ca importanta este si calitatea acestor piese. Stiti si voi ca un Snapdragon cu 4GB RAM este mult mai rapid fata de un procesor identic MediaTEK tot 4GB RAM. Este mult mai rapid, scoate scoruri mai bune in teste dar este si mai scump. Credeti ca un MediaTEK cu 6GB RAM (poate chiar 8GB) va fi mai rapid fata de un Snapdragon cu 4GB RAM daca discutam de procesoare cu frecvente si nuclee identice? NU!

7 COMENTARII

  1. ?••?°°Cosmin,, sigur nu vom întâlnii telefoane sau tablete cu 5 sau 7 “giga” •GB• de RAM,, inså cu 3 GB~DA? Intâlnim mai ales la producåtorul Sony– in special– pe seria Xperia mai ales,, dar întlnim am observat si la alti producåtori chinezi.!! Cele mai multe telefoane cu 3GB vedem la Xiaomi de exemplu.!! Lenovo ( fie ca e vorba de seriile Zuk fie de Moto) … mai e in top-ul telefoanelor cu 3 GB RAM,, dar si Meizu si LeEco.!! In rest articolul îmi place,, e bun,, bine documentat si explicat✔??•?

  2. “De regula, telefoanele vin cu 1, 2, 4, 6 sau 8 GB RAM. Nu veti vedea 5 sau 7 GB RAM!” Așa putem vedea și 1.5 pe telefoane (gen Samsung).

  3. Atunci telefoanele Samsung J7-2017 ce e cu ele, doar au 3GB de RAM sau nu au,tocmai m-am hotărît să-mi cumpăr pt. că nu am doar puțintei bănuți.

  4. Doua telefoane cu aceeasi problema. Apare mereu eroarea “spatiu de stocare insuficient” desi aplicatile, pozele si toate descarcarile sunt pe un card micro sd. Care e explicatia? E posibil sa fie de la prea putina memorie RAM?(1.5)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here