Connect with us

Stiri despre telefoane

Unele telefoane au Dolby Atmos, ce inseamna si cum functioneaza

Published

on

Unele telefoane au Dolby Atmos, ce inseamna si cum functioneaza

Unele telefoane au Dolby Atmos, ce inseamna si cum functioneaza aceasta tehnologie care a venit direct din salile de cinema! si trebuie sa stiti ca nu este necesar sa cumparati un smartphone varf de gama pentru a avea parte de o calitate audio super buna.

Este esentiala o pereche de casti de calitate, nici nu mai are rost sa amintim despre asa ceva, se subantelege. Sunt chiar mai mulote tehnologii Dolby: Atmos, Audio, Pro Logic, True HD, Digital, Digital Plus, insa noi ne vom opri la cea des intalnita in terminalele noastre cu Android.

Unele telefoane au Dolby Atmos, ce inseamna si cum functioneaza

De unde vine aceasta denumire? Ceva prescurtare sau un simplu termen de marketing? 

Advertisement

Vine chiar de la numele fondatorului companiei, Ray Dolby, nascut in 1933, inginer și inventator american care a avut un impact semnificativ asupra tehnologiei audio. El a fondat Dolby Laboratories in 1965, cu scopul de a imbunatati calitatea inregistrarilor audio si de a reduce zgomotul de fond in benzi magnetice audio.

Dolby Atmos a fost initial lansat in 2012 ca un sistem de sunet surround pentru cinematografe. Cu toate acestea, tehnologia a fost adaptata pentru a fi utilizata in telefoane mobile, cu primul telefon lansat in 2015 (un Lenovo A7000). De atunci, numeroase modele de telefoane au inclus aceasta functie, de la flagship-uri la cele de buget.

Ce telefoane mobile au tehnologia Dolby Atmos?

Sunt chiar multe si asa cum precizam anterior, nu trebuie neaparat sa coste mult. Spre exemplu, gasim asa ceva in Realme 11 PRO, seria Samsung Galaxy (si FE), unele modele de Motorola Edge sau din gama Moto G, Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G, OnePlus Nord 3, Poco F5, Galaxy A54, OnePlus 11, Poco X5 PRO, Realme GT2 si lista poate continua mult si bine.

Advertisement

Cum verifici si tu daca ai asa ceva? Este super simplu, intra in setarile telefonului si foloseste functia “cauta” sau du-te la audio/efecte/calitate sunet (difera in functie de UI).

Unele telefoane au Dolby Atmos, ce inseamna si cum functioneaza

In termeni simpli, tehnologia aceasta imbunatateste experienta audio prin crearea unui “camp sonor” tridimensional. In loc sa directioneze sunetul intr-un mod bidimensional, de la stanga la dreapta, adauga o dimensiune suplimentara, “de sus in jos”, permitand astfel sunetului sa “pluteasca” in jurul utilizatorului si asta ne place si se simte.

Acest lucru se realizeaza prin algoritmi sofisticati care proceseaza sunetul pentru a simula o experienta audio mult mai imersiva.

Advertisement

Un aspect important de mentionat este ca Dolby Atmos nu necesita neaparat hardware specializat. Desigur, un hardware de calitate poate imbunatati experienta, dar tehnologia in sine este mai degraba legata de software. Asta inseamna ca multe telefoane pot beneficia de acest avantaj printr-un simplu update de software, fara a necesita schimbari la nivel de componente.

Dar calitatea poate varia in functie de difuzoarelor telefonului sau a castilor folosite. In plus, retineti ca nu toate aplicatiile si serviciile de streaming suporta Dolby Atmos!

Advertisement

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra.

Citite des