Connect with us

Securitatea unui telefon ce ruleaza Android ar trebui sa fie preocupare majora pentru multi utilizatori, deoarece aceste dispozitive pot fi destul de  vulnerabile la diferite amenintari de securitate, cum ar fi virusii, malware-ul sau mai rau, hackerii. Chiar daca astfel de probleme sunt destul de rare, nu sunt singurele. Haideti sa descoperim cateva modalitati prin care sa ne protejam datele personale, pana la urma toti vrem ca acestea sa fie in deplina siguranta!

Actualizeaza sistemul de operare si aplicatiile: O actualizare constanta a sistemului de operare si a aplicatiilor te poate proteja impotriva vulnerabilitatilor cunoscute si poate imbunatati securitatea dispozitivului tau. Majoritatea producatorilor trimit actualizari lunare de securitate, nu le amana si nu le ignora. Atentie, nu vorbim despre actualizari ale sistemului de operare!

Daca vrei, instaleaza o solutie de securitate: Exista o serie de aplicatii de securitate disponibile in magazinul Google,  acestea iti pot proteja telefonul impotriva virusilor si a malware-ului sau macar te pot avertiza. Unele dintre cele mai populare optiuni sunt McAfee, Norton 360 Mobile si Avast. O metoda buna sa-ti protejezi telefonul si datele personale.

protejezi telefonul si datele personale

Foloseste parole puternice si autentificare in doi pasi: Asigura-te ca ai setat o parola destul de puternica si ca aceasta nu poate fi ghicita sau sparta usor. In plus, activarea autentificarii in doi pasi te poate ajuta sa iti protejezi datele personale, deoarece necesita o a doua forma de autentificare, cum ar fi un cod de verificare trimis prin SMS sau o amprenta digitala. Sunt multe aplicatii sau conturi care te ajuta si-ti propun asa ceva, nu refuza! Si atentie la parola setata, daca este mai complexa ai grija sa nu o uiti ;)!

Dezactiveaza instalarea de aplicatii din surse necunoscute: Instalarea de aplicatii din surse necunoscute poate fi periculoasa, deoarece acestea sunt surse prin care in telefon pot ajunge tot felul de fisiere sau aplicatii nedorite. Asigura-te ca aceasta optiune este dezactivata sau activeaza-o numai atunci cand trebuie. De regula, sistemul de operare te avertizeaza inainte.

telefon infectat

Foloseste o retea WiFi sigura: Atunci cand te conectezi la o retea WiFi publica, datele tale pot fi interceptate si trebuie sa te conectezi doar la retele WiFi sigure. Probabil ai si o aplicatie de mobile banking pe telefon, trebuie sa eviti sa efectuezi tranzactii bancare sau sa introduci date personale sensibile atunci cand te afli pe o astfel de retea publica.

Verifica permisiunile aplicatiilor: Asigura-te ca verifici permisiunile cerute de aplicatiile pe care le instalezi. Daca o aplicatie cere permisiuni care nu au legatura cu functionalitatea sa, poate fi suspecta si trebuie evitata. De regula, toate aplicatiile cer o multime de permisiuni la instalare, atat pentru camera, contacte, microfon, agenda, etc. Citeste bine si nu apasa aiurea pe orice. Casca ochii! Asa iti protejezi telefonul si datele personale.

Fa backup regulat al datelor tale: Este intotdeauna recomandat sa ai o copie de rezerva a datelor tale importante, pentru a le putea recupera atunci cand ai nevoie. Exista mai multe aplicatii de backup disponibile, ele te pot ajuta sa iti salvezi si sa iti restaurezi datele. Sau poti plati 9.99 lei pe luna direct la Google si ai spatiu suficient in Google Drive. Chiar nu este scump.

Evita accesarea link-urilor suspecte: Link-urile suspecte pot conduce la site-uri infectate cu malware sau phishing, adica poti ramane fara banii de pe card sau iti pot sustrage / afla alte date importante pe care le ai stocate in telefon. Asigura-te ca verifici link-urile inainte de a le accesa si evita sa le deschizi (pe acesta poti sa-l deschizi…) pe cele nesigure sau necunoscute, oricat de tentant ar suna mesajul afisat.

am virusi pe telefon

Stabileste un cod PIN, amprenta o parola pentru ecranul de blocare: Eviti astfel accesul neautorizat la datele tale personale, oricare ar fi acestea. Si cum un telefon cu Android iti ofera atat de multe metode de securizare, de ce sa-l lasi pur si simplu fara niciuna?

Activeaza functia de stergere a datelor la distanta: Daca ti-ai pierdut telefonul sau mai rau, daca acesta a fost furat, functia de stergere a datelor la distanta iti poate ajuta sa iti stergi datele personale. Trebuie sa o faci rapid si sa eviti accesul neautorizat. Iata cum poti face asta

  1. Acceseaza setarile telefonului si apoi selecteaza optiunea “Google”. Daca vrei, poti folosi si un calculator cu Windows.
  2. In meniul Google, selecteaza optiunea “Securitate”.
  3. Gaseste si selecteaza optiunea “Gaseste dispozitivul meu” sau “Find My Device”.
  4. Asigura-te ca optiunea “Localizare dispozitiv” este bifata si ca telefonul tau apare in lista dispozitivelor compatibile cu functia aceasta.
  5. Activeaza optiunea “Stergere dispozitiv” sau “Remote Wipe” in meniul “Gaseste dispozitivul meu”.
  6. Urmareste instructiunile pentru a seta un cod PIN sau o parola de securitate. Dar am stabilit deja ca este bine sa ai asa ceva gata configurat.

malware telefon linkuri

Foloseste doar magazinele oficiale de aplicatii: Pentru a evita descarcarea de aplicatii suspecte sau cum vreti sa le spuneti, descarcati aplicatiile doar din magazinele oficiale. Pentru Android este unul singur, nu mai are nevoie de prezentare. Stiu ca mai sunt alte surse, le-am prezentat si eu pe acest site. Insa, acestea trebuie evitate sau utilizate cu precautie. Numai asa iti protejezi telefonul si datele personale.

 

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra, și sunt pasionat de acest domeniu. Misiunea mea este sa ajut cititorii sa inteleaga mai bine lumea in continua schimbare a tehnologiei mobile si sa le ofer sfaturi utile pentru a face cea mai buna alegere cand vine vorba de gadgeturi si aplicatii Sper sa nu te dezamagesc cu niciun articol! Lectura placuta!