Acasă Tutoriale telefon

Care este diferenta dintre IPS si AMOLED? Ce alegem?

8

Care este diferenta dintre IPS si AMOLED? Ce alegem? Ecranul unui telefon mobil este fara discutii una dintre cele mai importante parti componente si din acest motiv, nu trebuie evitat atunci cand vrem sa facem un upgrade.

Personal, cu mici exceptii, am folosit numai telefoane cu display Super AMOLED, inseamna telefoane Samsung, la ora actuala tot un astfel de telefon utilizez si pe viitor mai mult ca sigur nu voi face alta alegere.

Tehnologia AMOLED este folosita pe diverse gadgeturi de prin 2008 si cei de la Samsung o folosesc in prezent cu denumirea Super AMOLED.

Sa nu credeti ca AMOLED inseamna telefoane de generatie noua cu Android! NU, in 2008 aparea Nokia N85 cu astfel de display (240 x 320 pixeli), in 2010 aparea Nokia N8 tot cu AMOLED, sunt numai cateva exemple. Super AMOLED intalnim de ceva vreme, spre exemplu, pe toata seria Galaxy de la Samsung. Modelul Samsung Galaxy S lansat in 2010 avea un astfel de display.

AMOLED sau IPS?

amoled

Despre LCD nu povestim, sunt mii de modele ce folosesc aceasta tehnologie!

Ce te atrage la un Super AMOLED? In principal, negru care este negru si nu gri, plus culorile mai adanci, mai puternice, exista si avantajul consumului de energie.

De ce un display AMOLED?

AMOLED reprezintă “dioda emițătoare organice cu matrice activă”. Aceste afișaje sunt alcătuite dintr-un strat foarte subțire de polimeri care se aprind cand sunt alimentate de curent electric. Există două avantaje principale pentru AMOLED. Datorită designului, panourile AMOLED pot fi foarte subțiri și nu necesită lumină de fundal.

Ați auzit probabil ca oamenii afirma ca ecranele AMOLED au “negru pur”. Acest lucru se datorează faptului ca pixelii negri nu sunt aprinși de o lumină de fundal. Nu exista deloc lumină provenită de la pixeli negri, rezulta culorii mai vii si un contrast superior. Afișajele AMOLED pot fi mai eficiente si din punct de vedere energetic, deoarece nu sunt aprinse toți pixelii, se subantelege astfel ca autonomia unui telefon mobil are de castigat.

Ecranul LCD sau “Liquid Crystal Display” este mult mai raspandit si-l gasim pe mult mai multe dispozitive, inclusiv monitoare sau televizoare, acest tip de display este realizat din cristale lichide, asta inseamna ca necesita lumina de fundal si sticla dubla – de regula, un  LCD nu este la fel de subtire ca un AMOLED. Pe telefoanele mobile actuale, se folosesc de regula panouri IPS (in plane switchingLCD care au evoluat in ultima perioada.

Deoarece afișajele LCD au o lumină de fundal, chiar și pixelii negri sunt ușor iluminați, culorile nu sunt la fel de vibrante și contrastul nu este la fel de ridicat, negru nu este chiar negru. Insa, LCD-ul este recunoscut pentru culorile mai realiste si mai apropiate de cele naturale.

Daca ai un telefon cu display AMOLED, poti folosi un wallpaper negru complet si astfel, consumul de energie scade drastic deoarece pixelii negri nu sunt luminati, nu putem spune asta si in cazul unui LCD.

Desigur ca se mai poate discuta pe acest subiect si pana la urma, nu toata lumea prefera un display ce reproduce culori mai vibrante, ambele tehnologii au avantaje si dezavantaje. Tu ce tip de display preferi?

8 COMENTARII

  1. IPS sunt printre cele mai apreciate datorită reproducerii fidele a culorilor şi a unghiurilor de vizualizare foarte bune.
    Amoled – Principala diferenţă fata de IPS LCD este negrul profund afişat ca urmare a luminozităţii mai mici decât în cazul ecranelor LCD, însă acest lucru are ca efect o vizibilitate mai redusă în lumina directă a soarelui.
    LCD oferă culori mai naturale, o luminozitate mai bună şi o vizibilitate mai bună în lumina naturală a soarelui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.