Connect with us

Stiri despre telefoane

Mașinile din România vor fi dotate cu cutii negre din vara lui 2024

Published

on

Începând cu iulie 2024, o nouă reglementare europeană va intra în vigoare, impunând ca toate mașinile noi vândute în Uniunea Europeană, inclusiv în România, să fie echipate cu dispozitive cunoscute sub numele de cutii negre sau EDR (Event Data Recorder).

Măsura inspirată de cutiile negre utilizate în aviație, vizează creșterea siguranței rutiere și eficientizarea investigațiilor în caz de accidente.

Cutiile negre pentru mașini, denumite oficial EDR, sunt dispozitive proiectate să înregistreze și să stocheze informații esențiale despre vehicul și despre modul în care este condus. Printre datele colectate se numără marca și modelul mașinii, viteza, frânarea, poziția pe șosea și reacția sistemelor de siguranță.

Advertisement

Cum funcționează și când se activează EDR-ul

Mașinile din România vor fi dotate cu cutii negre din vara lui 2024

Mașinile din România vor fi dotate cu cutii negre din vara lui 2024

EDR-urile se vor activa automat atunci când detectează mișcări semnificative ale capotei sau schimbări bruste de viteză, mai precis o variație mai mare de 8 km/h într-un interval de 0,15 secunde. Scopul este de a capta informații vitale în momentele premergătoare și pe parcursul unui accident.

Informațiile colectate de cutiile negre aparțin proprietarului mașinii sau șoferului și vor fi accesibile autorităților doar în cazul unui accident. Noua reglementare se va aplica tuturor autovehiculelor noi cu până la 9 locuri și vehiculelor comerciale ușoare cu o greutate de până la 3.500 de kilograme.

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citite des