baterie

Un aranjament atipic pentru nucleele lui Mediatek 9300 Dimensity?

Un aranjament atipic pentru nucleele lui Mediatek 9300 Dimensity?

Mediatek 9300 Dimensity urmeaza sa fie dezvaluit chiar inainte de lansarea mult asteptata a Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3, programata pentru 26 octombrie 2023. Informatiile recente sugereaza ca acest procesor ar putea sa schimbe regulile jocului in industria telefoanelor cu Android.

Unul dintre cele mai interesante aspecte ale viitorului Dimensity 9300 este structura sa de nuclee. Conform surselor, procesorul va fi un octa-core, dar cu o particularitate neobisnuita: va include doar 8 nuclee de performanta, fara niciun nucleu dedicat eficientei energetice.

Aceasta abordare este o premiera. Noul chipset va avea o structura de nuclee de tipul 1+3+4, care include un nucleu ARM Cortex X4 Prime, trei nuclee ARM Cortex X4 si patru nuclee ARM Cortex A720.

Un aranjament atipic pentru nucleele lui Mediatek 9300 Dimensity?

Viteza maxima este asteptata sa depaseasca pragul de 3.25 GHz. Procesorul 9300 Dimensity va fi echipat cu cel mai recent GPU ARM Immortalis G720 MC12. Aceste specificatii sugereaza ca ar putea sa ofere o performanta remarcabila, atat in ceea ce priveste procesarea, cat si grafica.

De fapt, se pare ca in testele Antutu v10, Dimensity 9300 a reusit sa depaseasca noul Snapdragon 8 Gen 3, atat la capitolul CPU, cat si la cel al GPU. Si nu prea se intampla foarte des asa ceva.

Pe langa acestea, va fi fabricat folosind tehnologia de 4 nm de la TSMC, ceea ce ar trebui sa ofere o crestere notabila de performanta si eficienta energetica. Nucleele Cortex-X4 sunt prevazute sa ofere o imbunatatire a performantei de 15%, in timp ce nucleele Cortex-A720 ar trebui sa aduca o crestere a eficientei energetice de 20%.