Connect with us

Stiri despre telefoane

Proiect bun: se termina cu retelele de socializare pentru copii?

Published

on

Un proiect de lege recent propus ar putea aduce schimbari majore in modul in care tinerii din Romania interactioneaza cu mediul online. Initiativa, venita din partea senatoarei PNL Nicoleta Pauliuc, are ca scop limitarea accesului copiilor cu varsta sub 16 ani pe retelele sociale, fara acordul explicit al parintilor.

Proiectul a fost prezentat in cadrul unei dezbateri la Senat, unde a fost prezent si ministrul Educatiei, Ligia Deca. Insa, ma intreb cum anume se va si implementa aceasta lege, daca va ajunge sa fie lege si sper sa se intample asta.

Ideea nu este deloc rea, dar o vad destul de greu de pus in aplicare. Practic, daca un parinte nu se intereseaza de copil, poti da si 1000 de legi cat timp accesul la telefon este liber. Si nu este deloc bine, am vazut multi tineri influentati de TikTok sau de alte platforme.

Advertisement

Pauliuc a punctat ideea ca internetul nu este un mediu sigur pentru copii, descriindu-l ca un “sat fara caini”. In aceasta lume digitala, copiii sunt expusi la o serie de riscuri, de la mesaje nocive pana la avansuri din partea pradatorilor.

In acest context, senatoarea a luat atitudine, discutand cu numerosi parinti preocupati de expunerea copiilor lor la continut online inadecvat.

Initiativa legislativa sugereaza implementarea unui control parental strict pentru accesul la retelele sociale pentru copiii sub 16 ani. Aceasta masura este cu atat mai relevanta cu cat viata contemporana se desfasoara pe doua planuri: unul offline si unul online.

Advertisement

Daca in lumea reala exista legi care sa protejeze copiii – cum ar fi interdictia de a cumpara tigari sau alcool – in spatiul virtual, protectia este mult mai redusa.

Pe langa scopul de a proteja copiii de pericolele imediate ale internetului, proiectul de lege are in vedere si combaterea dependentei de ecrane, o problema tot mai grava in randul tinerilor, una cat se poate de reala. Initiativa ar urmari implementarea unor standarde europene si oprirea unor activitati ilegale online, cum ar fi traficul de produse interzise.

In vederea adunarii de sprijin pentru aceasta initiativa, senatoarea a demarat o campanie de strangere de semnaturi si a anuntat ca peste 10.200 de persoane au semnat deja in favoarea proiectului. “Vrem sa ajungem la cat mai multi romani”, a declarat Nicoleta Pauliuc. Este o initiativa buna, de salutat.

Advertisement

sursa

Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu plăcere pe acest site și o fac de peste 10 ani. Telefonul meu de zi cu zi este acum un Samsung Galaxy S22 Ultra.

Advertisement

Citite des