baterie

Telefonul tau are inteligenta artificiala dar hai sa vedem ce inseamna

Telefoane inteligente, tablete destepte, televizoare super SMART! Toate cu inteligenta artificiala si trebuie sa aflam ce inseamna cu adevarat asta

Telefonul tau are inteligenta artificiala dar hai sa vedem ce inseamna
Last updated:

Ce inseamna (AI) Inteligenta Artificiala in cazul telefoanelor mobile (camera foto in special)? Probabil ca deja stiti, pe piata sunt telefoane care se lauda ca poseda o inteligenta artificiala, aceasta este trecuta in specificatii asa: AI.

Nu este vorba neaparat de cele mai scumpe telefoane mobile, gasim asa ceva si pe cele mai accesibile. Allview X5 Soul este un exemplu, sunt insa si multe telefoane chinezesti care se lauda cu inteligenta artificiala, sa nu mai discutam de cele cu adevarat de top.

Telefonul tau are inteligenta artificiala dar hai sa vedem ce inseamna

Putem spune totusi ca deja telefoanele noastre sunt super inteligente si stiu sa faca aproape orice. In acest caz, de ce apare si (AI) Inteligenta Artificiala? 

Totul pleaca insa de la procesorul telefonului mobil, acolo exista o bucatica rezervata inteligentei artificiale. Astfel, daca procesorul nu este prevazut cu asa ceva, nu prea avem ce face, nu vom avea telefoane dotate cu AI.

Telefonul tau are inteligenta artificiala dar hai sa vedem ce inseamna asta!

In mare, totul tine pana la urma de procesor. Mai mult ca sigur, dezvoltatorii se vor ocupa si de aceasta latura si intr-un viitor apropiat, inteligenta artificiala in cazul telefoanelor va fi mai puternic si mai complex implementata.

Telefonul tau are inteligenta artificiala dar hai sa vedem ce inseamna

Desi (AI) Inteligenta Artificiala inseamna mult mai mult, inclusiv capacitatea de a invata pe parcurs, cu mici exceptii, in acest moment totul se rezuma la camerele foto. Si tot pentru moment, este vorba in principal de recunoasterea scenelor sau a obiectelor. Este suficient sa pornim camera foto si sa o indreptam catre un anumit subiect.

Ce inseamna Inteligenta Artificiala

Aplicatia va fi capabila sa recunoasca rapid ceea ce vrem noi sa fotografiem, indiferent ca este vorba despre o pisica, o floare, un chip sau chiar o portie de mancare. Putand face asta, camera ajusteaza automat setarile pentru cea mai buna poza.

Telefonul tau are inteligenta artificiala dar hai sa vedem ce inseamna

Dar si (AI) Inteligenta Artificiala trebuie invatata cum sa recunoasca si cum sa ajusteze automat imaginile. Totul se intampla la dezvoltatorul softului, de el depinde cat de bine si cat de mult s-a implicat.

Apoi, telefonul si implicit aplicatia de camera trebuie sa stie sa interpreteze si sa aplice in mod corect ce a invatat! Ganditi-va cat de mult de lucru este la o astfel de aplicatie. Aplicatiile de camera sunt la ora actuala capabile sa recunoasca sute de scenarii diferite, fiecare in parte a fost gandita si optimizata cat mai bine.

Este ca si cum utilizatorul ar folosi modul PRO al camerei, fara insa a pierde timp pentru a ajusta diferitele valori (ISO, diafragma, focalizare, etc). Totul trebuie sa se intample rapid si foarte bine, din acest motiv telefonul este echipat cu (AI) Inteligenta Artificiala.

Chiar daca pentru unii nu este ceva impresionant, aceasta tehnologie trebuie apreciata. Si mai ales de cei ce stiu sau vor sa faca poze bune, nu doar asa de dragul fotografiei. Cu siguranta, in masura in care tehnologia aceasta va deveni si mai accesibila, o vom vedea pe majoritatea telefoanelor mobile si implementata mai bine sau mai adanc in soft.

Huawei P20 PRO are camere dotate cu AI, pozele ies cu adevarat superbe.